Kimya

KORAD SEVCH LP1 LP2 RLD N Kalote’s Mackie

kimyassidaFödd-born 2008-11-01
SKK reg S65748/2008
Hälsa: HD A, ED Normal (0) Rygg Sakralisation, 
Ögon UA-Eyes Clear 2013
Höjd-Height 48 cm, Vikt-Weight 18 kg
Korrekt saxbett-Full dentition scissorbite
Mentalt:
Känd mental status med 1a på skotten, Godkänd korning
Lydnad: LP1 LP2 och 1:a pris i lydnadsklass Elit
Bruks: Uppflyttad till lkl spår med vinst 288,25 poäng
Övrigt: Svensk viltspårschampion, Utställd med Certkvalité
Ägare: Sara Kjeldsen, Uppfödare: Carina och Govert Ström.
Används tyvärr inte i avel. Not used in my breeding-program.

Dam: Meet MyOwn Kate Allen
Sire: Twin Oaks II Wild Bill

Min lilla loppa. För mig är Kimya en helt perfekt Aussie, både exteriört och mentalt. Hon är liten, smidig och mycket spänstig, vilket är en fördel till en allroundhund. Livet leker enligt Kimya. Allt är kul och hon upplevs som en glad och positiv hund av många som har träffat henne, vilket inte är så konstigt med den energin och charm som hon utstrålar. Hon är otroligt social, och vill alla väl.
Hon fungerar exemplarisk i vardagssituationer och även i situationer som är annorlunda. Hon är helt okomplicerad att ha vid sin sida, och hänger med på allt. Det man ser på MHt är att hon har ytterst lite rädslor, stort mod och finner ut det mesta helt på egen hand. Hon har inga kvarstående rädslor utan avreagerar på sekunden, testledaren hinner knappt säga ”släpp kopplet” till mig, innan Kimya har glömt vad det var som nyss haft hennes uppmärksamhet. Nyfikenheten är stor, vilket naturligtvis är en stor fördel. Hon är mild i temperamentet med en stressnivå som är mycket behaglig.
Under träning har jag har många belöningsalternativ. Kimya är lek- och kampglad och älskar mat över allt annat, det fungerar toppen att enbart belöna henne med torrfoder eller en klapp och ett glatt ”bra”. Hon är väldigt lättmotiverad. Är matte glad så är Kimya glad. Hemma är Kimya en pratglad tjej, men i all träning så jobbar hon helt tyst, det är en stor fördel för oss. En tydlig på-knapp finns och hon har lätt för att koppla av i pauserna. På tävling är hon fokuserad programmet igenom och hon brydde sig inte alls om mattes tävlingsnerver som var dåliga i början. Hon är en riktigt bra tävlingshund, och jag är mer än nöjd.
Hon lär sig otroligt snabbt, på gott och ont, och har en härlig attityd till allt. Inom lydnaden siktar vi högt, och det är bara jag som sätter gränserna. Med Kimya gör jag mina första fel, som jag ska komma ihåg till nästa hund och göra det bättre. Men på både min och Kimyas tävlingdebut fick vi ihop 170.5 poäng och ett 1:a pris. Kimya var bara 10 månader när vi fick vårat LP 1. Sedan tog vi LP2 vid 19 månaders ålder. Kimya är uppe i Eliten och startklar, vi siktar mot ett lydnadschampionat under år 2012.
I spåret har Kimya visat vilken självständig och arbetsvillig själ hon är. En enorm motor har hon spåret igenom, och ger sig aldrig. När hon ger sig in i något så fortsätter hon tills hon når målet, hur långt bort det än är. Envis är hon, och har en kämparglöd av stål, OBS! även detta på gott och på ont i vissa situationer. Vi har redan nått vårat mål, Kimya blev svensk viltspårs champion den 5 december 2009, endast 1 år gammal. Hon blev uppflyttad till lägreklass spår vid 2 års ålder. Vi kommer satsa mer i brukset när vi är klara i lydnaden.kimya2
Kimya som vallhund vill arbeta väldigt nära djuren, men med mer träning så går hon att få ut. Som den trygga och orädda varelse hon är så känner hon inget större hot av ”pinnen”, som man kan använda för att trycka ut hundarna med, vilket givetvis försvårar det hela lite. När hon kommer för nära kan hon trycka på fåren, men utan att bita.
Hon använder sig av eye när djuren står en bit ifrån, och när hon själv står stilla. Det är väldigt lätt att locka fram det vid andra tillfällen också. Vid fösning trycker hon ofta fram djuren genom att sänka huvudet snabbt, och sedan höja huvudet igen. Hon hämtar lika bra som hon föser, som det ser ut nu. Balansen hade hon naturligt i början, men när hon tog för sig mer i vallhagen så försvann lite av den koncentrerande balansen som hon tidigare hade, men det är bara träning som gäller, för det finns där!

 Kimya är frisk och kry. Jag har kollat röntgenresultaten bland kullarna i flera generationer bakom Kimya, men inte hittat en enda hund med HD eller ED. De som har röntgats i hennes kull än så länge är helt fria. Hennes pappa är HSF4: clear och MDR1: +/+ (helt fri), vilket betyder att Kimya inte har dessa defekter. Kimya har samma pappa som min andra hund Cosmo.

Kimyas MH

Stam
billkatedKimyauttre