Hazel

RLD N Twin Oaks Aymik Dreamcatcher DNA-VP

USA imp. 2016
Född-Born 2015-10-19
SKK reg SE39404/2016, ASCA reg E194505
Hälsa: HD A ED Normal (0) Ögon- Eyes UA/clear 2020
Korrekt saxbett-scissorbite
Höjd- Height 46 cm, Vikt- Weight 16 kg
DNA-tester 
MDR1 +/+ fri/clear
prcd-PRA +/+ fri/clear
CEA +/+ fri/clear
HSF4 +/+ fri/clear
CMR1 +/+ fri/clear
DM +/+
fri/clear
Kuperad- docked
Mentalt: Känd mentalstatus med 1a på skott
Rallylydnad: RLD N
Ägare-Owner: Sara Kjeldsen
Uppfödare-Breeder: Audrey Klarer and Sherry Baker, Twin Oaks, USA
Dam: Twin Oaks Need For Zoom DNA-VP
Sire: HOF SDCH WTCH-X Twin Oaks Black Bart II PATDcs ATDmcs ATD-X AFTDs DNA-VP

Hazel är en drömhund som jag länge önskat mig, och när jag hälsade på uppfödarna på Twin Oaks Ranch i Kalifornien tog jag med denna fantastiska hund hem. Det är omöjligt att med ord beskriva hur mycket den här lilla hunden betyder för mig.
En oerhört trygg liten tik som fungerar ihop med alla hundar och älskar alla människor. Hon är totalt genomsnäll. En otroligt smart hund som tänker mycket och anpassar sig till den hon möter. Oftast visar hon upp en undergiven sida, sänker huvudet och kisar med ögonen samtidigt som lilla stumpen viftar i 110 och hon tar självsäkra steg framåt. Hon hälsar mycket vänligt på alla, utan överdrift, och har ett lugnt intryck bland främmande folk samt barn. Tryggheten speglar sig även i annat, det är inte mycket som bekommer henne. Hon är mycket stabil i alla sociala sammanhang, men även i alla olika miljöer, hon har varit med utomlands ett par gånger och till och med åkt så långt som till USA -förutom importen som valp. Hon är en dröm att resa med, så lätt att ha med sig.

Leklusten och föremålsintresset är stort, men matlusten än större. I lydnadsträningen är hon mycket kvick och har hög fart. Dock hon behöver godare godis för att hålla upp intresset när man tränar detaljer, men även klappar och mys är en uppskattad belöning. Hon är otroligt duktig i självständiga arbeten såsom spår, upplet och vallning. Hon brinner verkligen för denna typ av arbeten, antagligen för att hon gärna använder egen hjärna. Hemma fungerar lydnadsträningen hur bra som helst, även med minimal belöning. Hennes kanske enda ”brist”, enligt mig, är att hon är något mer självständig än samarbetsvillig.

vallningen är Hazel min läromästare! Hon vallar får hemmavid och är en ovärderlig hjälp i skötseln. Då hon är en envis, viljestark och tuff individ så har det inte alltid varit lätt för mig att styra henne, men Hazel har lärt mig den största läxan någonsin; samarbete framför dominans, det handlar om att ge och ta. Den här hunden kommer visa fingret och ta fåren sin egen väg om man är orättvis och inte lyssnar efter vad hon tycker är bäst i vissa situationer. Hemmavid kan jag lita blint på Hazel, att hon hämtar fåren, håller dem vid ett visst ställe, eller vad än jobbet må vara. Även väldigt stressiga får har hon hanterat med en lugnande inverkan, läser av och tar ut avståndet mer osv. Annars är hon absolut en ank-vallare. Hon har vallat ankor få gånger i sitt liv, men tar sig an de mest utmanande ankorna. I USA tävlade vi med extremt utmanande ankor som sprang mellan benen på hunden för att komma tillbaka till fållan. Hazel vann ena dagen och kom tvåa andra dagen. Hazel var otrolig!

Jag hade aldrig sett en så ung Aussie med så starka instinkter, innan Hazel. Det första jag tänkte på när vi började med vallning var henne förmåga att använda ”eye”, hennes naturligt vida flanker, intresset att styra och ta kontrollen. En stark instinkt hon har är att hålla ihop. Vida flanker har hon alltid haft, och överflankar hellre än att gå för kort. Hon läser djuren med en fantastisk djurkänsla och hinner stoppa upp långt innan jag själv ens hunnit uppfatta vart djuren drar. Hon är verkligen hemma i vallhagen. Vallning är något den här tjejen lever för.

Pappa Bart har lämnat flertalet framgångsrika avkommor, flera WTCH och den fantastiska Oakley som är en av endast 4 Supreme Stockdog Champions i rasen, och hon toppar allt vad mitt ideal heter. Pappa Bart är en Hall Of Fame hane, för sina väl meriterade avkommor, och är WTCH excellent. Han har varit kvalificerad till ASCA finals flera år i rad, liksom två av hans kullsyskon. Båda Hazels föräldrar är DNA-testade helt fria från MDR1, prcd-PRA, CEA och HSF4. Hon är även DNA-testad själv, fri från följande:

 

Hazel 8 månader.

Stamtavlahazeldamsirehazel stamtavla1
”The most consistent, natural stockdogs today, trace their ancestry to a few predominate foundation bloodlines. Las Rocosa, Twin Oaks and Woods, are the fountainhead of bloodstock that provided the base for the modern working  Aussie.”

From: The Total Australian Shepherd: Beyond the Beginning (2006)