Hazel

RLD N Twin Oaks Aymik Dreamcatcher DNA-VP

USA imp. 2016
Född-Born 2015-10-19
SKK reg SE39404/2016, ASCA reg E194505
Hälsa: HD A ED Normal (0) Ögon- Eyes UA/clear 2017
Korrekt saxbett-scissorbite
Höjd- Height 46 cm, Vikt- Weight 16 kg
DNA-tester 
MDR1 +/+ fri/clear
prcd-PRA +/+ fri/clear
CEA +/+ fri/clear
HSF4 +/+ fri/clear
CMR1 +/+ fri/clear
DM +/+
fri/clear
Kuperad- docked
Mentalt: Känd mentalstatus med 1a på skott
Rallylydnad: RLD N
Ägare-Owner: Sara Kjeldsen
Uppfödare-Breeder: Audrey Klarer and Sherry Baker, Twin Oaks, USA
Dam: Twin Oaks Need For Zoom DNA-VP
Sire: HOF SDCH WTCH-X Twin Oaks Black Bart II PATDcs ATDmcs ATD-X AFTDs DNA-VP

Hazel är en drömvalp som jag länge önskat mig, och äntligen, när jag hälsade på uppfödarna på Twin Oaks Ranch i Californien tog jag med denna fantastiska hund hem. Hon är ännu ung, men jag märker tydligt vilka kvalitéer hon besitter. En tuff tjej med skinn på nosen, det är inte mycket som bekommer henne. Jag gillar verkligen hennes sociala sida. Hon hälsar vänligt på alla, men utan överdrift, och har ett lugnt intryck bland främmande folk samt barn.  Hon är mycket stabil och trygg i alla sociala sammanhang, även i alla olika miljöer, påminner mycket om kennelsystern Wynee.

Leklusten och föremålsintresset är riktigt stort, matlusten än större. I lydnadsträningen behöver hon godare godis för att hålla upp intresset, men även klappar och mys är en uppskattad belöning i träningen. Vi tränar mest spår, lydnadsgrunder just nu. Hon är otroligt duktig i självständiga arbeten såsom spår, upplet och vallning. Hon brinner verkligen för denna typ av arbeten, antagligen för att hon gärna använder egen hjärna. Hemma fungerar lydnadsträningen hur bra som helst, även med minimal belöning. Men hennes kanske enda ”brist”, enligt mig, är att hon är något mer självständig än samarbetsvillig.

Hon har hittills startat tre gånger i rally, i en inomhushall med en hel del störning. Hon klarade den störningen utan problem, speciellt de sista tävlingarna då hon inte släppte kontakten en enda gång. Så hon kan, vi måste bara jobba bland mer störningar.

Hon har träffat ankor och får och har stor potential vad gäller vallning, hon kommer nog bli en hand full med sin egna vilja. Jag har aldrig sett en ung Aussie med så starka instinkter tidigare. Det första jag tänkte på när vi började med vallning är hur lättstyrd hon är, lyssnar bra, är uppmärksam och lätt att bryta, trots självständigheten. Intresset för djuren är helt enormt, otrolig fokus och hon släpper dem inte med blicken. En stark instinkt hon har är att hålla ihop, hon läser djuren och hinner stoppa upp långt innan jag själv ens hunnit uppfatta vart djuren drar. Hon får ofta kommentarer för att vara en intensiv vallhund, vilket man kan tro vid första intrycket, pga hennes fokus och ivern att få styra djuren. Hon har ett naturligt bra avstånd till djuren och man ser redan tendenser till ”eye” vilket jag tror kommer träda fram mycket, mycket mer med erfarenhet. Hon är verkligen hemma i vallhagen. Vallning är något den här tjejen bara måste få syssla med.

Pappa Bart har flertalet framgångsrika avkommor efter sig, flera WTCH och en av 4 Supreme Stockdog Champions i rasens historia, Oakley. Han en Hall Of Fame hane, för sina väl meriterade avkommor, och är WTCH excellent. Han har varit kvalificerad till ASCA finals flera år i rad, liksom två av hans kullsyskon. Båda Hazels föräldrar är DNA-testade helt fria från MDR1, prcd-PRA, CEA och HSF4. Hon är även DNA-testad själv, fri från följande:

Hazel 8 månader.

Stamtavlahazeldamsirehazel stamtavla1
”The most consistent, natural stockdogs today, trace their ancestry to a few predominate foundation bloodlines. Las Rocosa, Twin Oaks and Woods, are the fountainhead of bloodstock that provided the base for the modern working  Aussie.”

From: The Total Australian Shepherd: Beyond the Beginning (2006)